Geschiendenis

Al sinds 1950 wordt afvaart kanoën, oftewel wildwaterkanoën, in competitieverband gedaan. Maar de eerste wildwaterkanoër was er al in 1907, toen was het nog een echte recreanten sport. Hoe heeft de afvaart kanosport zich in de loop der jaren ontwikkeld?

Tussen 1907 en 1920 ontwikkelde het wildwaterkanovaren zich steeds verder. De eerste pioniers stonden op en de populariteit van de sport steeg. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en er een stop werd gezet op wildwaterkanoën. Vanaf 1946 werden de verboden langzaam weer opgeheven en in 1950 werd er ook gevaren in competitieverband. Het eerste WK in de wildwater-afvaartsport werd daarop in 1957 gehouden in het Franse Treignac.
Terwijl de wildwater-afvaart van origine een duursport is, zijn er sinds 2002 op WK’s en EK’s ook sprint kampioenschappen ingevoerd. Het principe is hetzelfde als de duursport, alleen is de afstand veel korter. Ook worden er in de duursport twee wedstrijden (manches) gevaren in plaats van één. De uitslagen van deze manches worden bij elkaar opgeteld. Zo blijft de sport continu in ontwikkeling.

naar boven