Deel dit artikel:

Wisselende prestaties Nederlandse teams bij EK Kanopolo

Het EK in het Franse Saint Omer is eind augustus in de Herenklasse verrassend gewonnen door Spanje. Voor het eerst in historie behaalde de Spanjaarden de finale van een EK en direct was het prijs. In de halve finale wist Spanje al knap wereldkampioen Italië te verslaan (3-1). In de finale waren de Spanjaarden vervolgens ook te sterk voor de absolute favoriet voor de titel, Duitsland. De Duitsers, titelverdediger en vorige maand nog met grote overmacht winnaar van de gouden medaille op de Wereldspelen, konden in de finale niet op tegen de snelheid van de Spanjaarden. Voor Spanje is het de eerste grote prijs in historie.

De nog jonge sport kanopolo heeft een nieuwe Europees kampioen, nadat in de afgelopen twintig jaar de titel verdeeld werd over de vijf ‘grote’ landen Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Italië en recordwinnaar Duitsland. De top van de sport wordt duidelijk breder. Naast Spanje vielen dit toernooi onder andere Portugal en Rusland positief op.

Sportieve plicht bij de heren, 5e van Europa
De Nederlandse Heren grepen helaas naast de podiumplaatsen. Op zaterdag werd verrassend verloren van het op papier zwakkere Groot-Brittannië. Oranje resteerde op zondag nog de wedstrijden om de vijfde plaats. De Nederlandse equipe voldeed aan zijn sportieve plicht en versloeg achtereenvolgens overtuigend Portugal (5-4) en Denemarken (7-3). "De heren hebben gestreden als leeuwen en zijn met zeer goed spel poule winnaar geworden. Erg ongelukkig in de tussen poule en hierdoor zeer nipt de halve finale misgelopen. In de wedstrijden om de 5e plek hebben wij duidelijk laten zien dat wij in de halve finale hadden moeten liggen", aldus bondscoach Martin Oving. 

Veerkracht bij dames, helaas geen halve finale
Bij de dames helaas geen verrassing. Titelverdediger Duitsland was het hele toernooi oppermachtig. Het land domineert het Europese kanopolo in de damesklasse al jaren en ook nu waren zij de sterkste. In de finale was Frankrijk gelijkwaardig, maar kregen de Franse dames een lesje in effectiviteit. De Oranje dames deden helaas niet mee in de strijd om de medailles. Onze dames wonnen op het laatste EK nog een bronzen plak en eindigde vorig jaar op het WK knap op een vierde plaats. Helaas wisten de Oranje dames deze lijn niet door te trekken naar dit seizoen.

Op de Wereldspelen in Polen mistte Oranje op één doelpunt de halve finales en ook nu grepen de dames met een doelpunt verschil naast de halve finales. Oranje verloor in de tweede ronde van de uiteindelijke nummer drie Zwitserland (4-3) en was daarmee kansloos voor een podiumplaats. De wedstrijd om de vijfde plaats werd vervolgens verloren van het sterke Italië, nummer drie op de recente Wereldspelen. "We speelden 2 geweldige potten tegen Frankrijk en Italië (beide wedstrijden 3-3), waardoor we een ideale tussenronde bereikten. Ondanks een gedegen strijdplan verloren we in deze tussenronde onverwachts van Zwitserland (winnaar brons). Een wedstrijd maakte het verschil tussen een fantastisch toernooi en een teleurstellende afloop. Toch hebben de dames op dit toernooi enorm veel veerkracht laten zien na de intensieve ervaring van de World Games", aldus bondscoach Marsha Roos-Tiessen. 

(Artikel gaat door onder afbeelding)

Goed toernooi voor heren & dames U21
Bij de junioren speelde Oranje goed. In de heren U21 klasse moest Oranje echter in de kwartfinales zijn meerdere erkennen in Groot-Brittannië. De wereldkampioen won ruim van onze junioren (6-2). Oranje won vervolgens wel de kraker om de 7e plaats tegen Polen met 5-3 en lieten daarmee onder andere grote landen als Spanje en Denemarken achter zich. Een knappe prestatie van dit nog jonge team! “We mikten op top tien, hoopten op top acht en werden uiteindelijk zevende”, aldus Assistent-bondscoach Tim Schrama: “Een prestatie boven verwachting dus, te meer omdat vijf van de acht spelers hun eerste eindtoernooi speelden. We zijn boven Spanje en Denemarken, voorheen medaillekandidaten, geëindigd en versloegen onder andere Zwitserland en Polen. We kijken met vertrouwen uit naar het WK in Canada."

Ook de dames U21 speelde uitstekend op de laatste wedstrijddag. De Britten waren in de ochtend nog een klein maatje te groot (6-3). Maar later op de dag werd de wedstrijd om de vijfde plaats wel knap met 6-5 gewonnen van Spanje! De vijfde plaats van dit talentvolle team mag gerust een lichtpuntje worden genoemd. Bij de Heren U21 wonnen de Britten de finale van Duitsland met 3-2. Bij de Dames U21 won Duitsland overtuigend met 4-1 van Polen. "Na een goede poulefase hebben de Dames U21 het net niet voor elkaar gekregen om een plekje in de halve finales te bemachtigen. In een ontzettend spannende wedstrijd tegen Spanje is uiteindelijk met een golden goal in de verlenging de 5e plaats veroverd. Het is duidelijk dat de dames deze week samen als team gespeeld hebben en daarmee de aansluiting met de top hebben kunnen maken", aldus coach Menno van Rooijen. 

Klik hier voor een overzicht met alle uitslagen.

naar boven