Deel dit artikel:

Kajaktocht Batten Research Fonds eindigt na 8.250 km

Na 8.250 kilometer (2.750 km per persoon) zit het kajakavontuur van Feike, Fenna en Willem erop.
Op 27 augustus vertrokken zij met hun drie kajaks uit Amsterdam om acht maanden later te arriveren aan de oostkust van Italië. Op 6 januari zijn ze aangekomen bij Punta Ala, zo’n 200 kilometer ten noordwesten van Rome. Deze plek is het vroegtijdig eindpunt van hun tocht geworden; een tocht waarmee ze geld wilden ophalen voor kinderen met de ziekte van Batten.

De barre winterse omstandigheden zijn, ondanks de intensieve voorbereidingen, toch te uitdagend gebleken, met name voor Fenna. Op 6 januari raakte Fenna tijdens het kajakken op zee onderkoeld. Gelukkig konden Feike en Willem haar veilig naar de kant helpen. Na vijf dagen overleggen hebben ze bij Punta Ala de moeilijke beslissing genomen om hun tocht te staken: samen uit, samen thuis. Natuurlijk vinden ze het jammer dat ze niet door konden peddelen om hun beoogde einddoel te behalen, maar veiligheid staat boven alles.

De drie kijken terug op een geweldige en afwisselende tocht. Ze hebben de Noordzee getrotseerd en de beladen kajaks over de lange stranden gesjouwd. In midden-Frankrijk hebben ze de kajaks 185 keer uit het water gehaald bij de sluizen. Ze hebben stroom tegen gehad op de Seine en stroom mee op de Rhône, op de Middellandse Zee door het blauwe water gevaren, dolfijnen gespot en stormen afgewacht.

131 dagen hebben de drie elke keer aan het einde van de dag een plek gezocht voor hun tentje. Hevige wind, stromende regen en vrieskou hebben ze overwonnen, maar ook vaak peddelden ze in een stralende zon. Ze visten vanuit de kajak voor avondeten, vonden hun weg tussen de Fransen en Italianen en leerden elkaar nog beter kennen dan voorheen. Ze zijn met hun kajaks grote havens gepasseerd en hebben moeten improviseren bij obstakels als de Westerschelde en Parijs. Ook ontmoetten ze veel mensen, die maar wát benieuwd waren naar de verhalen van het kajakkende drietal. Aan iedereen die het maar wilde horen werd ook de ziekte van Batten onder de aandacht gebracht.

Tot nu toe heeft het drietal iets meer dan € 8.700,- van het beoogde doel van € 16.500,- opgehaald om onderzoek naar de ziekte van Batten te financieren. Wil je het drietal helpen om deze belangrijke doelstelling alsnog te realiseren? Doneren kan via 2kayak4batten.nl.

Informatie, verslag en belevenissen van de tocht zijn in woord en beeld terug te vinden op de website en Facebook.

naar boven