Deel dit artikel:

KV Keistad grijpt historische medaille bij Europese clubkampioenschappen

Het damesteam van KV Keistad uit Amersfoort heeft afgelopen weekend de bronzen medaille gewonnen op de Europese clubkampioenschappen (ECC) van de ECA. De 'Champions League' van het kanopolo wordt jaarlijks in het een-na-laatste weekend van september gehouden. Het kampioenschap is toegankelijk voor de nummer 1 en 2 van de landelijke competities van de bij de ECA aangesloten landen.

Namens Nederland speelden bij de heren Odysseus Alkmaar en de nummer twee in de competitie van vorig jaar KV Trekvogels uit Haarlem. Bij de dames speelden Michiel de Ruyter (Uithoorn) en landskampioen KV Keistad.

Damesklasse
De derde plaats in het clubkampioenschap is een historische prestatie van de dames uit Amersfoort. Zij zijn namelijk het eerste Nederlandse damesteam dat een podiumplaats weet te behalen. Keistad won in de eerste ronde overtuigend van het Italiaanse KC (13-2) en Madrid (7-0). Won vervolgens nipt van Hamburg (3-2), terwijl er van het sterke Franse Montpellier werd verloren met 5-1. Het team bestaand uit Marijke Dijkman, Diewertje Bink, Sarissa van Veenendaal, Julia Lens, Marieke van Hofslot en Colette van den Berg, ging als nummer twee van hun poule door naar de kwartfinalepoule. Hierin werd gewonnen van het Italiaanse Catania (5-3) en met 3-1 verloren Berlijn. Het Italiaanse Catania won vervolgens na een spannende wedstrijd met 5-4 van Berlijn. Hierdoor bleef Keistad de Italianen nipt voor op doelsaldo en gingen de dames door naar de halve finale. In de halve finale was het Franse Loire met 4-1 duidelijk de sterkere partij en moest Keistad zich opladen voor de strijd om de bronzen medaille tegen het tevens Franse Montpellier. In een knotsgekke wedstrijd won Keistad verrassend met 7-6, en dat terwijl Motpellier in de poule nog met ruime cijfers won van Keistad. 

In de finale was Loire ook te sterk voor Berlijn en met 4-1 legden de Fransen beslag op de Europese titel voor clubteams. De dames van Michiel de Ruyter wisten de eerste ronde niet te overleven en eindigde uiteindelijk op een 11e plaats in de eindranking.

Herenklasse
Bij de heren behaalde landskampioen Odysseus voor het eerst in de historie van de club de halve finales van dit prestigieuze toernooi. Odysseus Alkmaar won in de eerste ronde van het Belgisch Ieper (5-2), het Portugese Barra (3-1) en het Britse Liverpool  (6-3). Na een nipte nederlaag tegen het Italiaanse Chiavari  (4-3), ging Odysseus als tweede door naar de kwartfinalepoule. Daarin werd overtuigend gewonnen van Hamburg (4-1), nipt verloren van het Deense Silkeborg (3-2) en knap gelijk gespeeld tegen de Spaanse landskampioen Retiro (4-4). Als tweede in de poule plaatste Odysseus zich voor het eerst in historie voor de halve finales van de ECC. Hierin verloor het met 3-2 van het Franse Montpellier. De wedstrijd om de bronzen medaille werd vervolgens ook verloren van Retiro (7-4). Helaas dus geen medaille voor de Alkmaarders, maar wel een uitstekende prestatie van onze landskampioen. Het team van organiserende club KRM Essen wist ondertussen de vorig jaar ook gewonnen titel te verdedigen. De Duitsers wonnen in de finale met 2-1 van Montpellier, een rematch van de finale van vorig jaar waar de Duitsers dus ook als winnaar uit naar voren kwamen. Het Haarlemse Trekvogels kwam niet door de eerste ronde heen en eindigde uiteindelijk als 20e.

Bron: www.kanopolo.nl

naar boven