Deel dit artikel:

Martina Wegman zet bij World Cup eerste stap richting Olympisch ticket

Martina Wegman heeft bij de World Cup in Bratislava, Slowakije een eerste stap gezet richting de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, Japan. De Nederlandse eindigde als vijftiende, maar voldeed met haar twaalfde plaats op de landenlijst voor de helft aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF.

Het slalomparcours van Bratislava staat bekend als een van de meest uitdagende banen ter wereld en op de eerste wedstrijddag waren enkele poortjes zeer uitdagend geplaatst. Alle deelnemers hadden het lastige en de tijdsverschillen waren groot. In de heats voer Wegman zeer sterk en gaat ze als tiende door naar de volgende ronde. Wegman: “Het was voor mij de eerste keer dat ik in Bratislava op deze baan in actie kwam. De meeste andere atleten hebben hier al vaker gevaren, dus in dat opzichte had ik een nadeel. Maar de baan lag me wel ja, het is wat wilder en erg leuk om op te varen!”

Twaalfde op landenlijst
In de halve finale gaat het niveau nog een stapje omhoog en wordt elk foutje direct afgestraft. De 30-jarige Nederlandse begint sterk, maar maakt verderop op de baan wel twee foutjes, die voor twee tijdstraffen zorgen. Hierdoor eindigt Wegman op een vijftiende plaats. Onvoldoende voor een plaats in de finale, maar op de geschoonde landenlijst behoort ze tot de twaalf beste landen. Hierdoor voldoet de Nederlandse voor de helft - twee keer eindigen bij de beste 12 landen bij een World Cup, het WK 2019 of het EK 2020 - aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF.

Gemixte gevoelens
Toch blikt Wegman met gemengde gevoelens terug op de World Cup: “Ik ben over het algemeen tevreden met de wedstrijd en had een goed gevoel op het water. De halve finale begon ik goed, maar ging halverwege wat minder. Helaas twee foutjes en ook nog eens twee tikkers (4 strafpunten). Gemixte gevoelens, want mijn run was niet foutloos en de finale was haalbaar geweest. Aan de andere kant, met de gemaakte fouten ben ik ook blij met de 15e plek en een top 12 op de geschoonde landenlijst. Een goede start voor de kwalificatie, maar aangezien alle World Cups meetellen ook nog maar het begin.”

Claudia Leenders en Lena Teunissen kende een moeilijk weekend. Voor beide dames eindigde het weekend al in de heats. Ook Joris Otten wist zich bij de heren niet te kwalificeren voor de halve finale.

Olympisch kwalificatietraject uitgelegd

Dit seizoen begint de strijd om een Olympisch ticket voor de Spelen van 2020 in Tokio, Japan. De Nederlandse dames zoeken aansluiting bij de internationale top en hebben dit seizoen de kans om een startplek én ticket te verzilveren. Maar hoe ziet het kwalificatietraject eruit en wanneer mag Nederland naar de Spelen?

Zo’n kwalificatietraject is niet eenvoudig. Volgens de regels van de International Canoe Federation (ICF) moet Nederland zich eerst als land kwalificeren voor een startplek bij de Olympische Spelen.

1. Om als land een startplek bij de Spelen te bemachtigen moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Of eindigen bij de beste 18 landen op het WK 2019 in La seu d’Urgell, Spanje.
  • Of beste nog niet gekwalificeerde land op het EK 2020 in Londen.

Vervolgens strijden de drie Nederlandse dames, Martina Wegman, Lena Teunissen en Claudia Leenders om dit enige startplek.

2. De startplek kan gehaald worden door te voldoen aan de eis van het NOC*NSF. Dit betekent:

  • Of 1 keer eindigen bij de beste 10 landen op het WK 2019 in La seu d’Urgell.
  • Of 1 keer eindigen bij de beste 8 landen op World Cup 2, 3, 4, 5 in 2019 of het EK 2020.
  • Of 2 keer eindigen bij de beste 12 landen op World Cup 2, 3, 4, 5, het WK 2019 of het EK 2020.

Zijn aan alle eisen voldaan dan kwalificeert een atleet zich voor de Olympische Spelen. Mocht het voorkomen dat meerdere atleten aan de kwalificatie-eisen voldoen, dan worden de twee beste ongeschoonde resultaten van iedere atleet bij de zes hiervoor genoemde wedstrijden opgeteld. Het beste resultaat wint. Bij een gelijke stand wint de atleet met de beste ranking.

naar boven