Deel dit artikel:

EK Kanoslalom belangrijke graadmeter voor Nederlandse kanovaarders

Martina Wegman, Lena Teunissen en Claudia Leenders starten donderdag 30 mei in Pau, Frankrijk aan het Europees kampioenschap Kanoslalom. De eerste grote internationale wedstrijd van het jaar voor de slalomvaarders. Voor alle drie de dames is het EK Kanoslalom een belangrijke eerste graadmeter om te kijken waar ze staan ten opzichte van de concurrentie, waar de verbeterpunten liggen en misschien wel wat de kansen zijn voor plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokyo.

“Dit jaar wordt voor mij een erg vol seizoen. Ik verschijn aan de start van bijna alle grote internationale wedstrijden, behalve de eerste World Cup in Londen. De volgende vier wereldbekers zijn al kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen dus daar wil ik op mijn best zijn”, vertelt Lena Teunissen. “Dit EK is de eerste grote internationale wedstrijd van het jaar. Daarom zie ik deze wedstrijd vooral als een soort test voor de World Cups. Ik wil weten waar ik sta ten opzichte van mijn concurrenten en wil weten waar in nog aan moet werken zodat ik tijdens de World Cups op mijn best kan zijn.”

Techniek in uitvoering brengen

Ook voor Martina Wegman is 2019 een vol en belangrijk jaar. Want naast de EK, World Cups en Wereldkampioenschap kanoslalom staat ook de Slalom Cross op Wegman haar programma. “Het EK is de eerste wedstrijd van het seizoen en ik heb er vooral heel veel zin in!”, aldus Wegman. “De afgelopen winter heb ik een normale wintertraining gedraaid, veel aerobic en kracht. Ook had ik mijn bruiloft met Mike (Dawson red.), waar flink wat tijd in ging zitten. Sinds dit voorjaar ben ik voor het eerst met een coach gaan werken. Tot nu toe ervaar ik dit als enorm positief, maar ook als een grote verandering. Mijn inzicht in slalomtechnieken is hierdoor verbeterd en ben nu hard aan het werk om deze technieken in uitvoering te brengen op het water. Het Europees kampioenschap is een goede aftrap van het seizoen om te kijken hoe we samenwerken en hoe we ervoor staan.”

Balans

Bij de kwalificatiewedstrijd voor het kanoslalomseizoen in april schoot Claudia Leenders van de Nederlandse dames het beste uit de winter. Dit komt vooral door een betere balans vertelt Leenders: “Ik heb deze winter veel gefocust op uithoudingsvermogen en ik heb een betere balans gezocht tussen training en rust. De week vóór de kwalificatiewedstrijd heb ik bijvoorbeeld relatief weinig getraind, omdat de kwaliteit van de trainingen goed was en ik zelfvertrouwen vast wilde houden voor de wedstrijd. Als ik meer had getraind was ik misschien te vermoeid geraakt en had ik niet zo'n goede kwalificatie gevaren.”

Sterk deelnemersveld

“Het deelnemersveld bij dit EK is erg sterk en alleen de twintig snelste dames gaan naar de halve finale. Ik ga mijn best doen om bij de beste twintig te komen, als dat lukt gaat de focus op een plaats in de finale”, zegt Leenders. “Verder kijk ik ook erg uit naar de teamwedstrijd met Lena en Martina. Ik denk dat we goed op elkaar ingespeeld zijn en goede kansen hebben”. In 2018 eindigde Wegman, Leenders en Teunissen bij de EK op een mooie zevende plaats in de landenwedstrijd. Een prestatie die volgens hen nog beter kan. “Het niveau van Claudia, Lena en mijzelf ligt vrij gelijk aan elkaar. Ik kijk uit naar de team runs dit seizoen. Het is fijn dat de dynamiek in het team goed is, ook al strijden we voor hetzelfde doel. Er is geen onderlinge strijd tussen ons”, zegt Wegman.

Olympische kwalificatie

Dit jaar is voor veel slalomvaarders extra belangrijk, want er staat olympische kwalificatie op het spel. Het niveau ligt in een kwalificatie jaar vaak wel iets hoger dan de overige jaren. De Nederlandse dames kunnen bij de World Cups en het WK voldoen aan de olympische criteria van NOC*NSF en de Internationale Canoe Federation. Teunissen: “Ik denk dat het seizoen wel extra druk met zich mee brengt. Daarom is het fijn dat dit EK niet als kwalificatie telt en meer als test om het seizoen mee te starten. Maar ik denk dat het belangrijkste is dat ik zelf op mijn best ben, meer kan ik niet doen.”

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van Nederland op het EK Kanoslalom? Houd dan www.watersporters.nl of de Facebookpagina @Kanosport in de gaten. Voor alle resultaten klik hier >>

naar boven