Deel dit artikel:

Geen finale voor Teunissen bij WK Kanoslalom, Wegman wint selectie voor deelname Olympische Spelen 2020

Kanoslalomster Lena Teunissen is bij de WK Kanoslalom in het Spaanse La Seu d’Urgell op een 27e plaats geëindigd in de K1-klasse. Daarmee kwam ze te kort voor een plaats in de finale, maar verzekerde ze met een 16e plaats op de landenlijst Nederland definitief van een startbewijs op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Doordat Teunissen niet bij de eerste tien eindigde, wint Martina Wegman de nationale selectie en zal zij worden voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen.

Teunissen bereikte op donderdag de halve finale en stelde daarmee het startbewijs voor Nederland op de Spelen veilig. Om in aanmerking te komen voor het ticket moest Teunissen nog voldoen aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. Daarvoor moet ze zaterdag bij de eerste tien eindigen. Lukt dat niet, dan is het olympische ticket voor Wegman die dankzij goede resultaten op de World Cups reeds heeft voldaan aan de prestatiecriteria van NOC*NSF. Een lastige opgave. De 22-jarige Brabantse kwam in de halve finale te kort en eindigde op een 27e plaats in de einduitslag. Wegman die donderdag niet door de series kwam, is daarmee dus verzekerd van het ticket.

Missie geslaagd

Martina Wegman: “Ik heb wisselende gevoelens. Was trots geweest als ik zelf de halve finale had gevaren en het op eigen kracht had gehaald. Nu hebben we het startbewijs voor ons land natuurlijk binnen, maar ik had gehoopt dat Lena vandaag een goede run zou varen en de strijd om het ticket door zou gaan tot het EK volgend voorjaar. Met mijn prestaties in de wereldbeker stond ik er in de kwalificatie goed voor, maar was graag de strijd met Lena aangegaan om elkaar naar een hoger niveau te pushen.” De Noord-Hollandse vervolgt: “Uiteraard ben ik blij dat ik heb voldaan aan alle eisen en wordt voorgedragen voor deelname aan de Spelen. Dit brengt rust en ik kan gaan opbouwen naar de Spelen. De samenwerking met mijn coach Telmo Olazabal Sanchez heeft me echt goed gedaan dit jaar. Hij is heel belangrijk geweest dit seizoen. Dat zie je terug in de World Cups en ook bij dit WK heb ik ‘steady’ gevaren. Misschien was het hier iets te veilig, maar wel een degelijk niveau. Ik kijk met een goed gevoel terug op dit seizoen, missie geslaagd.”

Moest vandaag gebeuren: alles of niets

Lena Teunissen: “Het is heel erg balen. Dit was mijn laatste kans om aan de nationale eis te voldoen en het WK is natuurlijk de moeilijkste wedstrijd van het jaar. Ik wist dat het heel moeilijk zou worden, maar ik had er wel vertrouwen in dat het met een goede run mogelijk was. Dan moet het er vervolgens met deze druk, ook in de halve finale, uitkomen. Ik had veel spanning, het moest vandaag gebeuren; alles of niets. Ben heel blij dat ik de landenplek voor Nederland heb behaald en dat ik, ondanks mijn blessure dit seizoen, ook een halve finale heb gehaald op het WK. Dat is heel goed. Vooral de weg naar het WK was niet makkelijk, maar ben wel heel blij dat ik dit jaar nog heb kunnen laten zien waartoe ik in staat ben.”

Het Watersportverbond gaat Martina Wegman nu officieel voordragen bij NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen in 2020 in Tokio.

Voor alle resultaten kijk je op: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/la-seu-d-urgell-2019/results

naar boven