Deel dit artikel:

Wisselend succes voor Nederlandse teams bij EK Kanopolo

De Nederlandse kanopoloteams zijn er bij de EK Kanopolo in Coimbra, Portugal niet in geslaagd om een halve finale te bereiken. De vrouwen eindigen op een nette vijfde plaats, terwijl de heren op een voor hun teleurstellende achtste plaats eindigen. Voor de onder 21-jaar teams was het een leerzaam toernooi. De u21-heren speelden goed, maar moesten op een aantal cruciale momenten hun meerdere erkennen in een sterkere tegenstander. De jonge u21-vrouwen presteren naar verwachting en tonen hun potentie om verder te bouwen richting het WK volgend jaar in Rome.

De speellocatie van het EK Kanopolo, Coimbra, staat vooral bekend als een zeer levendige en sfeervolle universiteitsstad. De studentenstad ligt aan de oevers van de Mondego, het strijdtoneel van deze EK Kanopolo. De organisatie had een van de beste venue voor een EK ooit gerealiseerd, op een prachtige locatie lagen de vier velden en voldoende tribunes voor publiek. Ook uit Nederland waren veel familie en vrienden naar Portugal afgereisd om de teams luidkeels aan te moedigen.

Gelijke spelen

De Nederlandse heren trokken met de nodige ambitie naar het EK, een plek in de halve finale. Ondanks een uitstekende eerste helft tegen Zweden en een ruime 4-1 voorsprong, werd het in de tweede helft toch nog spannend door slordig spel. Zweden keerde terug in de wedstrijd en Oranje wist de leiding op de valreep vast te houden. In de daarop volgende wedstrijden tegen Zwitserland en Rusland bleven de heren zoekende naar de juiste vorm in de aanval wat in twee gelijke spelen resulteerde. Ook twee goed gespeelde wedstrijden in de tweede ronde werden tegen Frankrijk en Polen niet gewonnen, maar gelijkgespeeld. Voor een plaats in de halve finale moest er vervolgens gewonnen worden van wereldkampioen Duitsland. Ook ditmaal bleek Duitsland een maatje te groot. De strijd om plek vijf t/m acht was vervolgens niet goed. Zowel van België als Frankrijk werd verloren wat de Nederlandse heren een voor hen teleurstellende achtste plaats opleverde.

Wisselend succes

Ondertussen lieten de vrouwen hun veerkracht en groei in het toernooi zien. De dames die in een zware eerste poule zaten, startte wisselend. Nederland begon sterk tegen Denemarken en Polen, won in een uitstekende wedstrijd met 3-1 van Spanje en liet ook tegen wereldkampioen Duitsland mooie dingen zien. Tegen de Duitse dames ging het in de eerste helft lang gelijk op, maar in de tweede helft kantelde de wedstrijd in voordeel van Duitsland, wat resulteerde in een 6-2 verlies. Ook de Italiaanse dames bleken een maatje te groot voor Nederland, waardoor onze dames niet in de top 2 van de poule wist te eindigen. In de verliezerspoule met Denemarken, Zweden, Polen en wederom Spanje zat echter nog een ‘escape route’, waardoor een halve finale nog tot de mogelijkheid behoorde. De winnaar van de verliezerspoule speelt tegen de nummer vier uit de zogenaamde winnaarspoule met Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië. Beslissingswedstrijd Een kans die onze dames met beide handen aangegrepen. Oranje won overtuigend van Denemarken (6-1), Polen (5-3) en Spanje (3-1) en Zweden (5-2) en ging met goed hoop voor een plaats in de halve finale. In de beslissingswedstrijd tegen Italië kwam Oranje echter net te kort. De dames verloren na een spannende wedstrijd, waarbij met name de Italiaanse doelvrouw de nodige reddingen moest volbrengen met 2-0. Hierdoor eindigde Nederland op een nette vijfde plaats. Gezien de uiteindelijke einduitslag, Groot-Brittannië won de finale van wereldkampioen Duitsland in de verlenging met golden goal (2-1), gevolgd door Italië en Frankrijk, een prima prestatie.

Bouwen richting wereldkampioenschap

Bij de dames onder 21 jaar maakte een groot deel van de selectie hun debuut op een EK. Met een gemiddelde leeftijd van nog geen 17 jaar kwam Oranje vaak te kort tegen de veel oudere teams. Onze meiden konden vaak in de eerste helft goed meekomen, maar in de tweede helft werd het verschil in ervaring en kracht duidelijk. Gedurende het toernooi toonde het team enorme progressie, werden er twee mooie overwinningen behaald en met een achtste plaats een goed resultaat neergezet. Met de ondersteuning van TeamKPN Sportfonds is een mooie eerste stap gemaakt in de ontwikkeling van het team en hebben ze hun potentie getoond om verder te bouwen richting het WK volgend jaar in Rome.

Uitstekend toernooi voor heren onder 21 jaar

De heren onder 21 jaar speelden dit jaar een uitstekend toernooi, maar konden hun harde werk helaas niet in een medaille omzetten. Met leuk en aanvallend spel, plaatsten de heren zich relatief gemakkelijk voor de tweede ronde. Waarin ze vervolgens met Spanje, Zwitserland en Frankrijk in een loodzware poule eindigde. Alle ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. Op knappe wijze wist Oranje van Frankrijk te winnen, onze heren moesten om nog kans te maken op de halve finale met twee goals winnen van de Fransen. Dit deden ze ook in een sensationele wedstrijd met 6-4. Enige nadeel was dat Spanje en Zwitserland vervolgens gelijk speelden, waardoor Oranje zich niet wist te plaatsen en uiteindelijk op een zesde plaats eindigde.

Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen en eindresultaten >> 

Foto's: Hans Janssen 

naar boven