Freestyle kajak

Voor het freestyle varen heb je natuurlijk een kano nodig. Freestyle wordt beoefend in de speciale freestyle kajak. Wat zijn de kenmerken van een freestyle kajak?

Als freestyler moet je makkelijk kunnen manoeuvreren op de golven, een erg lange kajak heb je dan niet. De standaard lengtes liggen tussen de 1,75 en 2,25 meter. Breed is de kajak ook niet met zijn gemiddelde 60 centimeter. De vorm van de kajak is zo ontworpen dat deze goed op een golf kan surfen, de platte onderkant geeft extra stabiliteit. De vormen zorgen ervoor dat de kajak ook mooie moves kan maken over de golven, zo heeft de kajak een opstaande punt en platte achterkant. Ieder jaar komen er nieuwe modellen op de markt, met wereldwijd ongeveer 15 fabrikanten zijn er veel verschillende modellen beschikbaar. Vrijwel alle fabrikanten maken hun kajaks van Polyethyleen.

Materiaal die nodig zijn voor het freestyle kajakken zijn sowieso een kajak, spatzeil, helm, zwemvest en peddel. Mogelijke dingen die je hier aan toe kan voegen zijn bij bepaalde temperaturen een anorak, droogpak en ook een skippybal/happy thruster om het inklappen van een spatzeil te voorkomen. In de boten zit allemaal veel verschil, dit verschil is voor iedereen anders, de ene persoon heeft liever een wat langere boot en de andere heeft liever wat meer volume in de kajak. Voor de aankoop van een boot zou je altijd op marktplaats kunnen kijken, er zijn veel mensen die voor veel minder dan een nieuwe boot hun oude bootje wegdoen, en dit zijn vaak goede boten om mee te beginnen. Maar er zijn ook twee kanowinkels in Nederland die freestyle kajaks verkopen en je kunnen helpen met een keuze, dit zijn de Kanoshop.nl en Kanocentrum Arjan Bloem.

naar boven