Official worden

Tijdens een kanopolo wedstrijd zijn er scheidsrechters nodig om de boel in goede banen te leiden. Zij kennen de regels en gaan onpartijdig een wedstrijd in. Iedereen kan in principe scheidsrechter worden. Hoe krijg je deze official status?

Elke ploeg die deelneemt aan het NK dient minimaal twee scheidsrechters te leveren. Voor beginnende scheidsrechters organiseert de commissie elk jaar aan het begin van het seizoen een workshop om alle regels te leren. Vervolgens mag je instromen op het NK in de lagere klassen. Om een hoger niveau scheidsrechters te realiseren, is de commissie momenteel bezig om een formele opleiding richting NOC-NSF normeringen op te stellen. Meer info volgt.

Als je diverse jaren op Hoofdklasse niveau gefloten hebt, dan kan je opgaan voor je ICF certificering. De ICF neemt bij diverse internationale toptoernooien examens af. Vervolgens kan je door de commissie afgevaardigd worden om Oranje te begeleiden naar internationale toernooien. Voor WK’s en EK’s selecteert de ICF een select gezelschap van scheidsrechters.

naar boven