Geschiedenis

Kanoslalom komt uit de jaren ‘30. De eerste wedstrijd werd georganiseerd in Zwitserland. Toen waren er nog boeien en paaltjes in het water, waar je omheen moest varen. Het duurde niet lang voordat de poortjes die we nu nog kennen werden geplaatst. Hoe heeft kanoslalom zich in de loop der jaren ontwikkeld?

Waar de sport zich in die eerste jaren al ontwikkelde in de sport die het nu is, is er daarna voornamelijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van materialen en uitbreiding van de sport. In de beginjaren waren het vooral Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland, het land waar er voor het eerst met de poortjes gevaren werd, die kanoslalom wedstrijden organiseerden. In deze drie landen werden toen ook de internationale wedstrijden gehouden, wat nog niet veel voorstelde aangezien de sport nog relatief onbekend was in het buitenland. Tijdens de eerste Wereldkampioenschappen kanoslalom in 1949 in Geneve, waren het slechts een aantal Europese landen die meededen. In 1972 was kanoslalom voor het eerst officieel Olympisch. Daarna heeft het tot 1992 geduurd voor het weer op het programma kwam. Gelukkig is het sindsdien Olympisch gebleven.

In Nederland is er eind jaren 60 een actieve kanoslalomgemeenschap ontstaan. De bakermat daarvoor ligt rond Eindhoven, waar de rivier de Dommel zorgde voor kleine stroomversnellingen bij de oude watermolens. Veel clubs zijn dan ook vernoemd naar de watermolens waar ze gevestigd zijn. In 1969 deden er voor het eerst Nederlanders mee aan een WK in Bourg-saint-Maurice (Fr). Kijk ook op http://kanoslalom.nl/home/historie-kanoslalom-in-nederland voor meer historie van kanoslalom in Nederland.

Het materiaal is in de loop van de jaren van een vouwkano naar de tegenwoordige polyester variant gegaan. Ook werd de kano steeds platter waardoor het mogelijk werd om de poortjes te ondersnijden. Een techniek waarbij de voor- of achterpunt tijdens het draaien onderwater geduwd wordt.

naar boven