Technieken en training

Als slalomvaarder streef je altijd naar een perfecte run. Een perfecte run varen vraagt nog al wat van jezelf. Maar er is altijd ruimte om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Begin hiervoor met de basistechnieken en bouw deze verder uit. Welke kanoslalom technieken zijn er?

Zwanenhals
Door het beheersen van de basistechnieken kun je verschillende poortcombinaties varen. Eén van de eerste technieken die je leert is de zwanenhals, dit is een zig-zag parcourtje. Op dit parcours staan een aantal stroom-af poortjes die afwisselend links en recht op het parcours zijn opgehangen. De vaarroute is het belangrijkste, zorg er daarom altijd voor dat je, nog voordat je het poortje doorvaart, al gericht bent naar het volgende poortje.

Oppoortje
Dit is niet een stroom-af parcours maar juist een stroom-op parcours. Vaak hoeft er niet per se tegen de stroom in gepeddeld te worden, de oppoortjes hangen dan in de keerstroom. Een goede basisroute is de kracht van het varen van een oppoortje. Voor gevorderden zijn er allerlei andere manieren om de route te varen. Belangrijk is wel om deze goed te oefenen, dit zijn vaak minder soepele routes en brengen ook vaak strafsecondes met zich mee.

Achteruitpoortje
De techniek van het achteruitpoortje is een beetje ouderwets, maar kan nog wel heel handig zijn. Bijvoorbeeld bij een snelle stroming of bij twee poortjes op dezelfde hoogte. Bij deze achteruit draai is het belangrijk dat je goed kijkt, blijf goed kijken naar de binnenste paal en je kunt bijna niet meer fout.

S-poortje
Bij het S-poortje vaar je aan de ene kant het poortje in, en aan de andere kant er weer uit. Zo vaar je in een S lijn door het poortje. Voor deze techniek moet je genoeg ruimte nemen omdat je op een klein stukje veel moet draaien. Ook is het handig eerst het oppoortje onder de knie te hebben, veel van die gebruikte techniek kan je hier weer gebruiken.

Gevorderde technieken
Zodra je bovenstaande technieken onder de knie hebt kun je gaan kijken naar verder gevorderde technieken. Bij de gevorderde technieken zit altijd een deel van de basistechnieken in verweven. Daarom is het belangrijk dat je deze al goed kunt. Gevorderde technieken zijn de start, carousel en af in keerwater. Daarnaast zijn er allerlei varianten op de basistechnieken en de gevorderde technieken. Deze technieken leer je het beste van een trainer, de basistechnieken zijn nog wel zelf onder de knie te krijgen.

Training
Als je de basistechnieken onder de knie begint te krijgen, wordt het steeds belangrijker om ook je conditie op peil te brengen. Binnen de slalomsport geldt dat je een poortje 1000 keer gedaan moet hebben voor je het echt kan. Daarom wordt er in de zomer en winter getraind om de combinatie van techniek en conditie bij te schaven. Uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en lenigheid moeten allemaal getraind worden tot op een hoog niveau op optimaal te kunnen presteren in de slalomsport.

Voor meer informatie over technieken: Kijk op http://kanoslalom.nl/techniek
Voor meer informatie over conditietraining: Kijk op http://kanoslalom.nl/training

naar boven