Boten/Types

Voor het varen van slalomwedstrijden heb je natuurlijk een kano nodig. Er zijn diverse types waarin je een wedstrijd kunt varen. Welke types worden veel gebruikt bij slalomwedstrijden?

Een slalomwedstrijd kun je alleen en met zijn tweeën varen. Voor de enkele slalommers is er de eenpersoons kajak en de eenpersoons Canadese kano. Voor de afmetingen en het gewicht zijn regels opgesteld. Zowel de kajak als de Canadese kano moet minimaal 3,5 meter lang zijn, 60 centimeter breed en moet 8 kilo wegen. In de kajak gebruik je een dubbelbladige peddel, in de Canadese kano een enkelbladige.

Als je met een duo vaart stap je in de tweepersoons Canadese kano, beide personen gebruiken dan een enkelbladige peddel. De kano moet minimaal 4,1 meter lang zijn, 75 centimeter breed en 13 kilo wegen.

Naast deze dichte kano’s kan een slalomwedstrijd ook gevaren worden in een open kano met enkelbladige peddel. Maar deze kano is niet heel plat, hierdoor is het lastig om de poortjes niet te raken. In ons land is slalomvaren in een open kano zeldzaam.

naar boven