Categorieën

Zodra je wedstrijden gaat varen kun je in verschillende categorieën terecht komen. Dit is deels leeftijds- en geslachtsafhankelijk. Daarnaast zijn er diverse niveau’s waarin je kunt varen. Welke categorieën bestaan er voor kanoslalom?

Er zijn drie verschillende type boten waarin kanoslalom wordt gevaren, deze types bepalen mede de categorie waar je in vaart. Ook heb je een verschil tussen individuele vaarders en het varen in ploegen. Zo heb je de individuele klassen waarbij de categorieën zijn opgedeeld in de type boten. De eenpersoons kajak is de K1, de eenpersoons Canadese kano is de C1 en de tweepersoons Canadese kano is de C2. Ook bij de ploegen is deze indeling gebruikt. Het verschil wordt hem hier gemaakt in heren en dames.

Voor de leeftijdsklassen is er een heel schema ontwikkeld. Voor scholieren is er een A, B en C klasse. Scholieren C is voor iedereen van 10 jaar en jonger, B van je elfde tot je dertiende en in categorie A val je nog tot het jaar waarin je 15 wordt.
Naast de scholieren heb je de junioren A en B klasse. Vanaf je 15de tot het jaar dat je 17 wordt zit je in de B klasse, daarna zit je in de A klasse tot het jaar waarin je 19 wordt.
Vanaf je 19de val je in de senioren klasse. Vanaf hier tot je 32ste wordt je niet meer op leeftijd beoordeeld. Nu is het aan jou om je in het hoogst mogelijke niveau te plaatsen.
Na de senioren klasse ga je door naar de Veteranen. Je kom in veteranen I in het jaar dat je 32 wordt, zodra je 40 wordt stroom je door naar veteranen II. Ten slotte heb je veteranen III, hier kom je bij zodra je 50 wordt.

naar boven