Reglementen

Als kanoslalomvaarder wil jij jezelf natuurlijk meten aan andere slalommers in Nederland, en misschien zelfs wel in het buitenland. Dat kan door het varen van wedstrijden. Aan welke regels moet je je houden bij kano slalom wedstrijden?

Klik hier voor het ICF Wedstrijdreglement Kanoslalom>>
Klik hier voor het NLĀ Kwalificatiedocument Kanoslalom>>
Klik hier voor het Wedstrijdreglement Kanoslalom>>

Nationale wedstrijden

Voor wedstrijden in Nederland is er het wedstrijdreglement van het Watersportverbond, deze regels sluiten aan bij internationale regels. In het wedstrijdreglement slalom van de bond is onder andere opgenomen wanneer je mag deelnemen aan wedstrijden, welke categorieƫn er gelden voor wedstrijden, wat voor regels er zijn voor de boten, peddels, uitrusting en reclame en bijvoorbeeld wat de regels voor officials zijn. Uiteraard zijn er ook veiligheidsregels gesteld, veiligheid is altijd een belangrijke issue in iedere sport. Zo ook bij het slalom kano, een sport waar best wat risico aan is verbonden omdat je te maken hebt met stromend water.

Tijdens wedstrijden kan je te maken krijgen met juridische regels. Hiervoor zit er bij iedere wedstrijd een jury die protesten van de deelnemers behandeld. Daarnaast kunnen er straffen gegeven worden, deze verwijst de jury door naar een tuchtcommissie die een uitspraak doet over de straf. Ben je het niet eens met de uitkomst van de tuchtcommissie, dan kun je verhaal halen bij de Commissie van Beroep. Wat betreft de juridische regels houdt het voor jou vaak op bij protesten, ben je het niet eens met het verloop van de wedstrijd? Of ben je van mening dat jouw tegenstanders niet eerlijk handelen? Dan vul je na afloop van de wedstrijd een protestformulier in. De jury beoordeelt deze en voert het protest naar juridische mening wel of niet uit.

Internationale wedstrijden
Op internationaal gebied zijn er ook reglementen opgesteld. Deze zijn tot op zekere hoogte vergelijkbaar met de Nederlandse regels. Maar toch doe je er altijd verstandig aan de regels goed door te nemen voor jij je inschrijft voor een internationaal evemement of wedstrijd. Op die manier ben je altijd goed voorbereid en kom je niet voor verrassingen te staan.

naar boven