Geschiedenis

De geschiedenis van kanosprint begint bij de kanosport. Deze kwam in 1866 naar Europa, niet lang hierna werden de eerste competities gevaren en ontwikkelde de kanosprint zich ook. Wat zijn de ontwikkelingen van de kanosprint sport?

Het was John MacGregor die de kanosport naar Europa haalde, in Engeland duurde het niet lang voordat deze watersport populair werd. Rond 1890 zag je steeds meer landen die anticipeerden in deze sport, in Rusland werd een complete vrouwencompetitie opgezet. Het duurde tot 1933 voordat de eerste Europese Kampioenschappen kanosprint werden gehouden. Nog een jaar later werd de sport ook Olympisch erkend en in 1936 debuteerde ze op de Spelen in Berlijn. Tien jaar later werd ook de huidige International Canoe Federation (ICF) opgericht, hiermee kregen de kanoërs een internationale bond die de sport steunt en verder helpt.

Tijdens de Olympische Spelen van 1948 werden de vrouwen K1 op de 500 meter geïntroduceerd. De volgende grote ontwikkeling voor de kanosprint vond plaats op de Wereldkampioenschappen van 2010. Een vrouwencompetitie C2 op de 200 meter en 500 meter. Tevens werden de eerste parakanoers toegevoegd.

De Nederlanders hebben overigens nog geen goud weten te behalen tijdens de Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen kanosprint. Wel kennen we een selectie topsporters die zich inzetten om Nederland te vertegenwoordigen tijdens deze competities.

naar boven