Beginnen met marathon kano

Om te beginnen met marathon kanoën is het verstandig je in te schrijven bij een kano vereniging. Hier zijn veelal allerlei materialen beschikbaar om direct het water op te gaan. Waar let je op wanneer je begint met marathon varen?

Het kanoën van een marathon is een fysieke en mentale uitdaging, het is dan ook niet raadzaam dit zonder enige training te doen. Als beginner maak je de eerste uurtjes in de kano dichtbij huis, zo leer je alle technieken en kan je je inlezen op de regels en theorie. Je vaart in een kano of kajak, de begin modellen zijn nog wat breder zodat je extra stabiel zit. Marathon kanoën kan je alleen doen of in een duo. Dit is afhankelijk van waar jij je zelf het prettigst bij voelt. Zo heb je veel keuzes te maken voordat je instapt, bij kajakvaren gebruik je een peddel met aan weerszijden een blad. In een kano heb je een peddel met slechts 1 blad. Oefen en probeer welke klasse in het marathon kanoën het beste bij je past voordat je zelf je kano en materialen gaat kopen.

De vereniging waar je de eerste slagen in de kano maakt kent ongetwijfeld mooie vaarroutes. Grote kans dat ze zelf ook korte- en lange afstandstochten organiseren, een ideale gelegenheid om te oefenen voor je eerste marathon. Tijdens zo’n tocht zie je direct wat er zo bijzonder is aan marathon varen, de natuurrijke omgeving die je vanaf het water heel anders beleefd als vanaf de weg. Hoe langer je oefent, hoe stabieler je in de kano zit. Voor gevorderde marathon vaarders zijn lange, dunne kano’s ideaal. Hoewel ze, zeker voor beginners, niet heel stabiel zijn, zijn ze wel snel. Een gevorderde kanoër zal minder moeite hebben met de instabiliteit van deze dunne kano.

naar boven