Wat is toervaren?

Toervaren is een niet te onderschatten sport. Veel mensen hebben wel eens in een kano gezeten en korte tochtjes gemaakt. Maar toervaren gaat veel verder dan dit, denk aan lange tochten in soms barre omstandigheden. Wat houdt toervaren eigenlijk precies in?

Toervaren is de meest brede discipline van het kanovaren. Het varieert van het maken van puur recreatieve tochtjes op sloten, vaarten, kanalen, beken, rivieren  en meertjes tot aan spannende meerdaagse kanotochten in wildernisgebieden met stromend en/of groot water.

Een recreatieve kano is een korte en brede kano, hierdoor is deze heel stabiel. Een ieder kent ze wel, van die familiedag dat je gezellig het water op ging in een kano aan de Linge. Maar wil je echt sportief gaan toervaren in een kano dan komt daar veel meer bij kijken!

Een echte toerkano is langer en smaller dan de recreatieve kano. Een veel sportiever model dus. Hier kan je een stuk sneller en soepeler mee kanoën. Tevens zijn toerkano's vaak voorzien van waterdichte compartimenten waar je droge kleding en zelfs kampeerspullen in kunt pakken. Als toervaarder ga je natuurlijk iedere uitdaging aan, een paar dagen in de kano vind jij geen probleem. Daar moet je natuurlijk wel goed op voorbereid zijn. Naast droge kleding en kampeerspullen heb jij ook de nodige voeding aan boord. Een toerkano is hier helemaal op gebouwd met zijn deklijnen en waterdichte delen. Op zowel korte als lange tochten ben jij zo helemaal voorbereid!

Toervaren met kano of kajak is ontspannend en actief!
Toervaren in kano of kajak is niet alleen sportief, maar ook nog eens een leuke vorm van ontspanning om je vrije tijd of bijvoorbeeld je vakantie door te brengen. Je bepaalt zelf je tempo maar ook hoe en wanneer je in alle rust van de natuur gaat genieten. Meestal begin je dicht bij huis. Nederland heeft een keur aan mooie plekjes om varend te ontdekken. Maar al peddelend zal je ervaren dat ook het buitenland op termijn gaat lokken.

Toervaren met de kano
Toervaren is de meest toegepaste vorm van kanosport. In deze discipline worden veel tochten gevaren, vooral dagtochten maar voor meerdaagse tochten is ons land erg geschikt. Wat moet je allemaal weten over toervaren?

Wat is toervaren?
Toervaren is de meest brede discipline van het kanovaren. Het varieert van het maken van puur recreatieve tochtjes op sloten, vaarten, kanalen, beken, rivieren en meertjes tot aan spannende meerdaagse kanotochten in wildernisgebieden met stromend en/of groot water.

Wat zijn toervaarders?
Toervaarders zijn er in vele soorten en maten. Veel recreatievaarders zien een open-kano (canadees) of kajak vooral als middel om zich te verplaatsen in een gebied waar ze prima kunnen genieten van de natuur en de rust. Sommigen varen bij voorkeur op mooie dagen en leggen geen grote afstanden af. Maar er zijn ook vaarders die lekker willen doorpeddelen of lange dagtochten maken onder minder gunstige omstandigheden. Zoals op trektochten, waar tijdens de vakantieperiode meerdaagse toertochten als bestemming wordt gekozen. Ook zijn er vaarders die het toervaren zien als pure sport door regelmatig een trainingsrondje te maken wordt de conditie op peil gehouden.

Hoe varen toervaarders? 
Toervaren is met veel soorten kano’s en kajaks mogelijk, afhankelijk ook van de voorkeur, wensen en mogelijkheden van de peddelaar. Een goede toervaarder oriënteert zich op allerlei fronten, al is het maar om teleurstelling in de sport te voorkomen. Een passende techniek aanleren is daarbij net zo belangrijk als veiligheid en plezier in het varen. De toervaarders vind je op alle soorten water, zowel met een kano als een kajak. Hoewel het gebruik van de een soms in het voordeel is boven de ander. Om dit laatste te kunnen begrijpen is het goed even stil te staan bij de historie en “beperkingen” van beide vaartuigen:
Klik hier voor meer informatie over verschillende botentypes>>

Kajak- en kanovaarders
Een kajak werd gebruikt voor de jacht op groot open water zoals bij de Inuït op Groenland. De kano (of canadees) werd veel gebruikt door Indianen en Trappers in de binnenlanden van Canada.  De kajak is meer geschikt voor jagers, klein en snel. De kano heeft meer volume waardoor hij geschikt is om lading te vervoeren. Door deze kwaliteiten is een kajak meer geschikt als eenpersoons boot en de kano geschikter voor een meer-persoons boot. 

Voor tochten over grote meren, zee armen, zee en oceanen is de zogenaamde zee-kajak het meest geschikt, een openkano vangt hier te veel wind. Met een vlakwatertoerkajak, kano of een recreatiekajak of kano zijn prima dagtochten te maken op binnenwater van 20 kilometer of meer. Een wat grotere wildwater kano of kajak of een kleinere recreatie kajak of kano zijn geschikt voor stromend water waar ook  stroomversnellingen voorkomen. Voor wildwater zijn er korte kano’s en kajaks maar deze tak van sport vraagt echt wel voorbereiding en training. Dit geld natuurlijk ook voor het peddelen op groot water.  In feite vraagt iedere vorm van peddelen een goede voorbereiding.

Kanokeuze
Voor al deze verschillende vaarders zijn veel typen toerkano's en toerkajaks beschikbaar. De eerste keus die gemaakt wordt is de keus voor een kajak of een kano. Er is veel onduidelijkheid over wat een kano of wat een kajak is. Daarom is het goed de verschillen te (her-)kennen. Het begrip ‘kano’ staat in de Nederlandse taal voor zowel een kajak als een kano. Dus als men het begrip “kanovaren” bezigt kan dit beide peddelsoorten en vaartuigen betreffen. Als we meer specifiek gaan kijken dan is wat we meestal kanovaren noemen vaak  kajakvaren.

Hoe kunnen we de verschillen herkennen?
Een kajak is een vaartuig waarbij de vaarder min of meer op de bodem zit, natuurlijk wel op een zitje. Bij een kano zit de vaarder vaak op een bankje dat 20 cm boven de bodem is gemonteerd. We kunnen ook kijken naar de wijze van voortbewegen. Een kanovaarder gebruikt hierbij een eenbladige peddel of steekpeddel.  Een kajakvaarder gebruikt een tweezijdige peddel. De keuze die tussen kano of kajak gemaakt moet worden kan afhankelijk zijn van het doel, het middel, het gebruik of de mogelijkheden, meestal is het een combinatie van dit al. Kortom, dit is een heel ding. De meerderheid kiest voor een kajak omdat deze wijze van voortgang snel is te leren en al vlot een goed gevoel geeft. Kanovaren vraagt meer investering en oefening in (een andere) techniek om op een efficiënte wijze in alle weersomstandigheden plezier te blijven beleven aan het varen. 

naar boven