Beginnen met toervaren

Heb je de kanosport altijd al fascinerend gevonden, of kom je er pas net mee in aanraking? Het maakt niet uit hoe je naar de kano bent getrokken, je wilt nu in ieder geval beginnen met toervaren. Wat moet je allemaal weten voordat je de peddel pakt?

 

Je kan zelf een kano en peddel kopen, dan ben je al een heel eind op weg. Wil je de juiste techniek beheersen, niet direct veel geld kwijt zijn aan materialen en nieuwe watersportvrienden maken? Dan doe je er verstandig aan je aan te sluiten bij een vereniging. Zij hebben over het algemeen de materialen zodat je eerst kunt proeven en ontdekken of het toervaren echt iets voor jou is. Verenigingen hebben ook de kennis in huis om je op weg te helpen, tevens worden hier allerlei activiteiten georganiseerd op het gebied van toervaren. Zo is de stap om te beginnen met kanovaren een stuk kleiner. Of je je na deze stap echt verder wilt ontwikkelen, of gewoon recreatief wilt varen, dat maakt niet uit.

Vaardigheden en plezier
Voor eenvoudig toervaren zijn er basistechnieken. Deze zijn te leren bij kanoverenigingen of misschien ook wel van filmpjes van YouTube. Ook zijn er enkele particulieren bedrijven die gespecialiseerd zijn in peddeltechnieken. Wil men langer en onder minder gunstige omstandigheden met plezier varen en geen blessures oplopen, dan is een goede beheersing van de peddel- en vaartechnieken naast voldoende conditie van belang. Het Watersportverbond stimuleert en faciliteert peddel opleidingen op verschillende niveaus. Naast een opleiding voor peddeltechnieken kan er ook een opleiding worden gevolgd voor kano en kajak instructeur. Kennis van zaken maakt het peddelen tot een sport die tot op hoge leeftijd gedaan kan worden. Het is een sport die ook met het hele gezin beleeft kan worden. Kanovarend kijk je anders tegen de wereld aan. Je gaat een verbinding voelen met je omgeving, en er ontstaat waardering voor het mooie land én de prachtige wereld waarop en -in we wonen.

Trainen
Voor dagelijkse of wekelijks trainen is een snelle vlakwatertoerkajak geschikt maar er is ook een kano variant. In deze kano en kajaks kan men snelheid maken en goed rechtuit varen maar natuurlijk is trainen mogelijk in iedere soort kano. ‘Lengte loopt’ is een begrip dat bij iedere kano en kajak past.  Dit begrip kan worden gebruikt in de zin van snelheid of efficiëntie.

naar boven