Veiligheid

Het water zit vol gevaren, niet alleen moet je de weersverwachting in de gaten houden wanneer je gaat kanoën. Ook moet je je medewatergebruikers goed in het zicht houden en de regels kennen. Wanneer handel je veilig op het water?

Noodzakelijke kennis en ervaring 
Voor varen op een mooie zomerse dag in de Weerribben is weinig specifieke kennis vereist. Voor het varen op grote meren en rivieren is echter een goede kennis van de vaarreglementen en het weer noodzakelijk. Je moet tijdig door hebben dat een zeilboot op je af koerst en dat hij voorrang heeft. Ook moet je onweersbuien tijdig signaleren, anders overvallen ze je op het open water. Zo zijn er nog meer zaken die een serieuze toervaarder moet weten. Het samen varen met toervaarders die jarenlang ervaring hebben opgebouwd maakt het leren aangenaam en maakt kennisoverdracht mogelijk. Peddelen op water waar veel beroepsvaart aanwezig is vraagt inzicht, kennis en ervaring. Bouw dit op, maar wees vooral voorzichtig. Als hieraan aandacht is gegeven wordt het verantwoord op het grote water te peddelen zoals de Zeeuwse armen, grote rivieren, IJsselmeer, Amsterdam en Rotterdam. Avontuur is er genoeg te vinden.

Veilig het water op
In de brochure ‘Veilig het water op’ worden verschillende tips en adviezen gegeven aan de kano vaarders. Omdat je in een kano heel klein bent, moet je altijd opvallende kleding dragen. Het liefst met een fluorescerend geel of oranje deel. Het is ook af te raden om bij slecht zicht te gaan kanoën, bij dichte mist of schemering is het al verstandig om aan de kant te blijven. Op het water kijk je vaak achterom, hierdoor hou je overzicht van wat er om je heen gebeurt en kom je niet voor verrassingen te staan. Houd stuurboord wal en vaar een duidelijk koers. Zo zien andere schepen goed waar jij heen gaat en kunnen zij hier, waar nodig, rekening mee houden. Als ze gaan inhalen bijvoorbeeld, veel schepen zullen harder varen dan jij, zorg dat een schip jou op een overzichtelijke plek in kan halen. En maak ook duidelijk dat je in de gaten hebt wat het schip doet. Hou hierbij wel rekening met de boegschroef van motorisch aangestuurde schepen. Vooral binnenschepen verzetten veel water, probeer dit boegwater zo veel mogelijk te mijden. Wanneer zo’n schip plotseling gas geeft wordt jij namelijk makkelijk opzij gezet. Zorg er daarom ook voor dat je zichtbaar bent voor de schipper, onthoud hierbij dat zodra jij de stuurhut kunt zien, de schipper jou ook kan zien. Ga je stoppen, zorg dan dat je duidelijk aan de kant ligt en stop zeker niet in een bocht of vlakbij een brug, hiermee creëer je onoverzichtelijke situaties.

Je eigen veiligheid speelt in bovenstaande situaties altijd de belangrijkste rol, hierboven zijn wel allemaal variabelen waar je met andere watergebruikers te maken krijgt. Voor je persoonlijke veiligheid zorg je voor de juiste materialen, kleding en zwemvest.

naar boven