Accessoires

Zodra je in het bezit bent van een kano en een peddel is het tijd om verder uit te breiden. Met accessoires die niet altijd noodzakelijk zijn, maar wel heel handig. Welke accessoires zijn een must voor beginners, en wat zijn vooral leuke hebbedingetjes?

 

Met een sleeplijn kan je makkelijk andere toerkajakvaarders helpen die problemen op het water hebben. Ook is het handig om jezelf hiermee te redden wanneer een mede toerkajakvaarder geen sleeplijn heeft. Het is geen vereiste en voor beginners niet direct noodzakelijk, maar wanneer je meer het water op gaat is het wel verstandig deze bij je te hebben. Naast de sleeplijn is een korte sleep altijd handig om aan de kano te hebben. Deze sleep heeft aan ieder uiteinde een clip en zit vooraan aan de punt en vlakbij je kuip vast. Dit korte lijntje is uitermate handig wanneer je de kano even snel moet vastleggen, je een klein stukje over het water gesleept moet worden, enzovoort. Er zijn veel momenten denkbaar wanneer dit lijntje goed van pas komt, en het is eenvoudig zelf te maken met een stukje touw.
Ook een belangrijke, zeker wanneer je met hardere wind het water op gaat, is het peddelkoord. Deze bevestig je aan je peddel en toerkajak, dit koord voorkomt dat je peddel zomaar wegwaait.
Ook een kompas is geen overbodige luxe, zeker niet wanneer je groter water gaat bevaren. Een spons en waterdichte tassen zijn tevens heel praktisch, aangezien je tijdens toervaren te maken krijgt met opspattend water. Met een goede spons maak je je kano tussendoor eenvoudig en snel weer droog. De waterdichte zakken zorgen ervoor dat je meegebrachte spullen ten alle tijde droog blijven. Meegebrachte spullen zijn onder andere eten en drinken en droge/warme kleding. Zeker wanneer je een langere tocht gaat maken.

 

Er zijn nog veel meer handige accessoires denkbaar voor het toervaren. Veel van die accessoires zijn afhankelijk van de lengte van je vaartocht, de weersverwachting en de wateren die je langsgaat. In een kano of buitensport winkel ontdek je de vele materialen en uitrustingen die jouw tocht een stuk aangenamer kunnen maken.

naar boven