Boten/types

De twee puntige uiteinden zijn de kenmerken van de kano. Sinds de ontdekking van de sport is er veel geïnnoveerd in de boten en komen we veel verschillende types tegen. De kano en kajak worden nog regelmatig door elkaar gehaald, toch is er een relevant verschil. Welke types kennen we?

De meest voorkomende zijn de kajak en toerkano, deze laatste wordt ook wel de Canadese kano genoemd. Bij de kajak zit je als peddelaar met je benen naar voren en beweeg je je voort met een dubbelbladige peddel. In de toerkano gebruik je een enkelbladige peddel. Tevens zijn er andere soorten kano’s voor de verschillende disciplines. Aangezien we het nu over toervaren hebben, kijken we naar de toerkano. Hieronder volgen de verschillende types. 

Recreatieve toerkano's
Dit is een kano met vooral als gebruiksdoel gemakkelijke tochtjes op vlak water voor bijvoorbeeld vissen, jagen, fotograferen, vogels kijken of zomaar op het water te zijn. Als specifiek kenmerk hebben deze kano's een grote aanvangsstabiliteit. Ze zijn meestal goed handelbaar door een behoorlijke wendbaarheid, waardoor dit type in de regel goed te gebruiken is op klein en bochtig stromend water zonder (grote) golven. Voor meerdaagse trektochten zijn deze kano's erg geschikt. Er bestaan solo en tandem uitvoeringen. Door het volume zijn ze al snel geschikt om bagage te vervoeren waardoor ze voor lange trips erg geschikt zijn.

Snelle toerkano's
Stabiliteit, capaciteit, comfort en handelbaarheid van dit soort toerkano's zijn ondergeschikt aan snelheid. Wendbaarheid en droog varen zijn in principe voldoende om deze als lichte toerkano op vlakwater te gebruiken door vaarders die met de beperkingen van dit soort boten om kunnen (en willen!) gaan. 

Lichte toerkano's
Voor tochten met lichte belading op vooral vlak water.

Allround toerkano's
Voor kanokampeertochten met volle bepakking over allerlei soorten water, mits niet te ruw of wild. Ruim, droogvarend en wendbaar genoeg om met belading in veel omstandigheden goed bruikbaar te zijn. De verschillen onderling in deze categorie zijn groot: de ene kano zal geschikter zijn voor het gemakkelijk afleggen van lange afstanden en bijvoorbeeld op groot water goed functioneren. De ander zal daarentegen beter hanteerbaar zijn op stromend water.

Wild water of rivier toerkano's
Boten die droog en wendbaar genoeg zijn om tochten op rivieren met aardig wat wild water te maken. Zonder bagage zijn ze als wildwaterkano te gebruiken. Je kunt er echter niet zo gemakkelijk lange afstanden mee afleggen, mede doordat ze behoorlijk windgevoelig zijn. Ze worden in de regel gemaakt van sterke materialen zoals Royalex en polyethyleen. 

Groot water toerkano's
Toerkano's speciaal geschikt voor het maken van tochten op groot water. In de regel gaat het hier om de zogenaamde zeekajaks, omdat dit soort toerboten de minste beperkingen hebben om op groot water te varen.

Kanokeuze
Voor al deze verschillende vaarders zijn veel typen toerkano's en toerkajaks beschikbaar. De eerste keus die gemaakt wordt is de keus voor een kajak of een kano. Er is veel onduidelijkheid over wat een kano of wat een kajak is. Daarom is het goed de verschillen te (her-)kennen. Het begrip ‘kano’ staat in de Nederlandse taal voor zowel een kajak als een kano. Dus als men het begrip “kanovaren” gebruikt kan dit beide peddelsoorten en vaartuigen betreffen. Als we meer specifiek gaan kijken dan is wat we meestal kanovaren noemen vaak kajakvaren.

Hoe herken je de verschillen? 
Een kajak is een vaartuig waarbij de vaarder min of meer op de bodem zit, natuurlijk wel op een zitje. Bij een kano zit de vaarder vaak op een bankje dat 20 cm boven de bodem is gemonteerd. We kunnen ook kijken naar de wijze van voortbewegen. Een kanovaarder gebruikt hierbij een eenbladige peddel of steekpeddel. Een kajakvaarder gebruikt een tweezijdige peddel. De keuze die tussen kano of kajak gemaakt moet worden kan afhankelijk  zijn van het doel, het middel, het gebruik of de mogelijkheden, meestal is het een combinatie. Kortom, dit is een heel ding. De meerderheid kiest voor een kajak omdat deze wijze van voortgang snel is te leren en al vlot een goed gevoel geeft. Kanovaren vraagt veel  investering en oefening in (een andere) techniek om op een efficiënte wijze in alle weersomstandigheden plezier te blijven beleven aan het varen.

naar boven