Uitrusting

Wegwijs worden in de vele materialen die je nodig hebt als je gaat kanovaren is niet heel eenvoudig. Nadat je de geschikte toerkano hebt gevonden, is het tijd je te verdiepen in een peddel. Welke verschillende peddels bestaan er en wat is belangrijk bij de keuze van een peddel?

Allereerst is de lengte van je peddel belangrijk, deze is afhankelijk van je eigen lengte. Welk materiaal je gebruikt is afhankelijk van wat voor water je bevaart, je eigen kracht en of je alleen lange stukken gaat varen of niet. Met een groter peddelblad verzet je meer water in een keer, maar deze kost hierdoor ook meer kracht om te gebruiken. Voor de steel heb je het verschil tussen licht en zwaar materiaal, je kiest voor een niet te zware peddel, maar te licht is ook niet handig. Deze waait bij een hardere wind makkelijk weg, daarom gebruik je altijd een peddelkoord. Een lichte steel is van carbon gemaakt, deze is van materiaal sterk om mee te varen, maar verdraagt geen capriolen. Er zijn nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden, hiervoor kun je het beste even informeren bij de verkoper. Deze kan je goed adviseren in materiaal gebruik voor het soort kanovaren die jij gaat beoefenen als toervaarder. Hieronder nog een uiteenzetting van de uitrusting voor kajak en kano.

Uitrusting Kajak 
De minimum-uitrusting voor een kajak is drijfvermogen, een voetensteun en een peddel. Een kajak zonder drijfvermogen kan zinken. Aan de peddel worden geen specifieke eisen gesteld voor toerkajakvaren, zolang de lengte maar aangepast is aan de persoon en het type kajak. Een spatzeil is wel geen vereiste maar het maakt het varen bij minder gunstige omstandigheden een stuk plezieriger.  Een zwemvest is niet verplicht (in Nederland) maar het wordt zeker aanbevolen. Gaat men meer dan een enkele dag per jaar varen, dan zal de uitrusting verder uitgebreid worden. Het varen in de wintermaanden is heel goed mogelijk mits het water vloeibaar is en de juiste outfit wordt gekozen. Bekend is dat de marges in de winter op het gebied van veiligheid een stuk smaller zijn.

Uitrusting kano 
De minimum-uitrusting voor een kano is een peddel. Drijfvermogen is -- als het goed is -- standaard ingebouwd bij open kano's. Aan de peddel worden geen specifieke eisen gesteld zolang de lengte maar aangepast is aan de persoon. Gaat men meer dan een enkele dag per jaar varen, dan zal de uitrusting uitgebreid worden. Een zwemvest behoort in feite tot de standaard uitrusting. De kleding die een open kano vaarder gebruikt is ook de kleding die een buitensporter gebruikt, een wildwatervaarder daar gelaten en zo zal er nog wel een uitzondering zijn. Het varen in de wintermaanden is voor een kanovaarder een stuk comfortabeler omdat zijn peddelblad bijna niet uit het waterkomt en er dus geen spetters in de lucht komen en de vaarder droog blijft.  Open kanovaren is daardoor een prima wintersport omdat de vaarder niet nat wordt.

Uitrusting voor beide typen 
Voor de meeste toervaarders liggen de eisen niet hoog en alleen als men op ruiger of ruimer water gaat varen moet de uitrusting voldoen aan de eisen voor zee- of wildwatervaarders. Het materiaal waaruit de kajak en kano is opgebouwd kan een belangrijke factor zijn.  Het gewicht, de sterkte of de aankoopprijs zijn hierbij belangrijke factoren.  Er kan gekozen worden uit tal van materialen met de daaraan verbonden kwaliteiten. Iedereen die het water op gaat kent de voordelen van een zwemvest. Het is veruit de beste keus om altijd een zwemvest te dragen, dit voor eigen veiligheid maar ook die van een ander; de zwakste schakel van een groep bepaald de kwaliteit en dus de veiligheid.  Het gezegde, ‘goed doet volgen’ en ‘het goede voorbeeld geven’ zijn beslist waarheden als een volwassen koe.

naar boven