Opleidingstraject zeekajakken

Zeekajakken is een uitdagende sport en vraagt behalve goede vaartechnieken ook om een stukje kennis om de veiligheid tijdens het varen op zee te kunnen waarborgen. Daarom is het belangrijk dat wanneer je op zee wilt kajakken een opleidingstraject doorloopt tot en met het ZV niveau.

KVA – Kanovaardigheid A
Kanovaardigheid A is de basis, ook wanneer je al enige tijd vaart is het nodig om dit certificaat te behalen. De technieken geleerd in KV-A zijn namelijk een noodzakelijk kwaad voor de volgende stappen.
Reader KVA 
Diploma-eisen KVA 
Definities KVA
Kajakvaardigheid A wordt afgenomen door erkende instructeurs van het Watersportverbond en dient niet te worden verward met het certificaat Kajakvaardigheid van het TKBN.

KVT – Kajak Veiligheids Test
Bij het KVT ligt de nadruk op alle aspecten die met de veiligheid op en rond het water te maken hebben. Er wordt gekeken of je de technieken beheerst om anderen en jezelf uit het water te redden, en of je beschikt over de vaardigheden om adequate hulp te bieden en te assisteren tijdens een reddingsactie binnen een groep kajakvaarders.
Alle informatie omtrent het KVT certificaat lees je in onderstaande documenten:
Diploma-eisen KVT
Definities KVT  

ZV – Zeevaardigheid
Een ZV certificaat wordt behaald wanneer de zeekajakvaarder aangetoond heeft over voldoende kennis, inzicht en peddelvaardigheden te beschikken om veilig deel te nemen in een groep aan een zeekajaktocht op Nederlands vaargebied onder leiding van een tochtleider. Om het ZV certificaat te kunnen behalen zul je in de aanloop naar het uiteindelijk examen tochten moeten maken om ervaring op te doen. Tochten maak je met een vereniging of organisaties zoals NZKV en Peddelpraat.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat een instructeur je alle technieken kan aanleren, maar dat het goed varen op zee uiteindelijk een kwestie van veel oefenen is. Er zijn diverse verenigingen, stichtingen en groepjes kajakkers die regelmatig naar zee gaan om te oefenen.
Alle informatie omtrent het ZV certificaat lees je in onderstaande documenten:
Diploma-eisen ZV 
Definities ZV

ZVE – Zeevaardigheid Extra
Het ZVE gaat verder waar ZV stopt. Als ZVE-er ben je instaat om tochten op de Nederlandse Wadden en Kustwateren te plannen en uit te voeren met kajakvaarders van gelijk niveau, tot en met windkracht 5 Beaufort en golfhoogte tot 1,5 meter, inclusief branding. De zeekajakvaarder beschikt daarbij over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden om dit zelfstandig en verantwoord te doen.
Alle informatie omtrent het ZVE certificaat lees je in onderstaande documenten:
Diploma-eisen ZVE
Definities ZVE

Tochtleider
Als tochtleider ben je in staat om tochten op de Nederlandse Wadden en Kustwateren te plannen, uit te voeren en te leiden die geschikt zijn voor vaarders tot en met Zeevaardigheid. De tochtleider beschikt daarbij over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden om dit zelfstandig en verantwoord te doen.
Alle informatie omtrent het ZVE certificaat lees je in onderstaande documenten:
Diploma-eisen Tochtleider 
Definities Tochtleider

naar boven